torsdag 24 maj 2007

En ny debatt nalkas

Göran Hägglund deklarerar försiktigt att han anser det nödvändigt (läs moraliskt nödvändigt) att se över den övre gränsen för abort. Att utspelet kommer Nu är väl regisserat av partiet. Man har väntat ut det värsta trycket på Alliansen, man är i ett läge där de övriga partierna inom Alliansen inte har något annat val än att vänta ut reaktionen på Kd´s utspel om aborträtten. En känslig fråga. Att det också är en mycket vägande fråga för Hägglund själv avslöjas i retoriken och jag vågar förutspå att detta kommer att bli en av Hägglunds största framgångar - och kanske ett sätt att säkra sin post inom det egna partiet.
Den övre gränsen för abort är nu 22 veckor och tillåts bara i synnerliga skäl.
Två synvinklar, av stor vikt för den politiska framtiden, finns att ta i beaktning:
1. Vill vi ha den här debatten i Sverige? Vi har sett bevis på hur sådana här frågor bokstavligt talat river upp länder. USA och Nord-Irland är exempel där situationen skenat iväg bort från demokrati - och i dagens USA är frågan nu lika smutsig, infekterad och svårnärmad som rasismen är i politiken.
Kanske vi ändå måste ha den. Att abortfrågan upprör är säkert. Men man bör ständigt påminna sig om sin egen anledning till att man för den! Det är den frågan politikerna måste svara på om frågan åter tas upp på dagordningen.
2. Om vi accepterar att den medicinska forskningsutvecklingen drivs som den gör nu - Och behöver jag påminna om att det handlar om forskning i livsuppehållande förbrukningsmedel. Är det då rättfärdigat att ställa den ofödde helt utanför den rådande samhällsutveckligen?