onsdag 26 september 2007

Den afro-amerikanska rasismens historia är återigen aktuell

En 17-åring svart student, Mychal Bell, riskerar 15 års fängelse efter att ha varit inblandad i bråk med vita studenter i Jena, Louisiana. Vid bråket skadades en vit student som hamnade på sjukhus, men han kunde lämna sjukhuset senare samma dag.

Bakgrunden till bråket är en längre tids oroligheter mellan svarta och vita. Vid Jena High School satte sig några svarta studenter vid ett träd som brukar vara ett ”område för bara vita”. Nästa dag hängde tre snaror i trädet vilket för tanken till lynchningar av svarta. Vid bråk där vita studenter har attackerat svarta har det oftast inte blivit något åtal. Från början var det sex svarta studenter som skulle åtalas, kallade ”Jena Six”. Men åtalet lades ned mot fem av dem.

Mychal Bell som tidigare är ostraffad dömdes för grov misshandel och riskerar nu 15 års fängelse. Han var 16 år när brottet begicks och han dömdes av en helvit jury. Mychal Bells advokat hade inte kallat några vittnen.

Louisianas guvernör Kathleen Babineaux Blanco är republikan och anhängare till Irak-kriget. Hon är en av sex guvernörer som bjudits in till USA:s militära förläggning i Irak av G.W Bush. Hon vägrar att uttala sig om eller engagera sig i händelsen.
Kathleen Babineaux Blanco har tydligen inte sett sig i backspegeln. Hon vet antagligen att många av hennes väljare är rasister. Men över hälften är också svarta.
Arbetssituationen för det afro-amerikanska folket i Louisiana är mycket svår och många lever i eller på gränsen till fattigdom.

Ta reda på mer:
Kort film
Wikipedia

Inga kommentarer: